Методот на Студио Figurella се темели на принципот на физиолошка реактивација на ензимите (патентиран Метод Figurella-S.R.E.) Придобивки од овој метод се зголемено топење на масните наслаги и целулитот,зајакнување на мускулната маса,лимфна дренажа,балансирање на метаболизмот и реактивација на циркулацијата на крвта .

Движењата се лесни и физиолошки (индивидуални и специјално наменети за третирање на личниот естетски проблем) при постојан надзор од Вашиот персонален асистент во патентиранa ортостатскa купола на константна температура при која е најголема потрошувачката на енергија и оксидацијата на клетките.

Дополнителен модул на методот Figurella се озонските бањи со сув озон; кој како најголем детоксификатор на организмот има локално дезинфициентно дејство на кожата,намалување на лузните, стриите и севкупно мазнење на кожата,како и дополнително забрзување на циркулацијата на крвта,а со тоа чистење и исфрлање на токсините.